Top

Capgemini’s training centre in Pune by DSP Design Associates

Capgemini’s training centre in Pune by DSP Design Associates

The natural contours of the site allowed DSP Design Associates to create a unique, introverted and optimised design for Capgemini’s training centre in Pune

Capgemini (IGATE) Global Training & Development Center, DSP Design Associates, Yatin Patel, Bimal Desai, LEED Platinum certified building, Corporate architecture

DSP Design have created a world-class global training and development centre, spread over 37 acres, for Capgemini in Hinjewadi, Pune. The building accommodates about 15,000 full-time professionals and approximately 2,000 trainees are housed on campus hostels, and are provided with a host of recreational facilities, a cafe and an experience centre.

A highly sloped landscape led to a unique design, with a centralised landscape court. The elevations reflect the global character of Capgemini, while the design necessitated an intelligent construction solution that was faster to build and more economical than other projects. Meanwhile, the interior planning is envisioned as contemporary, minimalistic and functional.

The natural contour became the driver in stacking the blocks to optimise on cutting and filling. To house 2,000 cars, four levels of parking floors were introduced into the contours. The podium became the platform to weave all the main blocks and strategically offer views towards the landscaped court.

Architecturally, the development block is a volumetric scoop of a rectangle, which creates several positive spaces as break-out zones and sky gardens for interaction and motion. The block is perceived as a double-enveloped space that houses a three-grid structure with the service core placed eccentrically to achieve the efficiency required. 

The inter-connective bridges, aside from being connecting elements between the blocks, add a micro-urban feel to the cluster. When one arrives at the roundabout to enter the campus, the sheer volume of DB01 grabs the attention of visitors. It is surrounded by shorter buildings that interconnect with other blocks. The building mass is lifted on stilts to create a promenade effect as well as to link all blocks through the landscape, acting like a town square that is shaded and buffered with green.


A single prototype of the training block was to house about 500 trainees from diverse backgrounds. These were laid out in a manner where the shaded outdoor spaces act as common areas to enable interaction among trainees.

The TCEC blocks were perceived as a single block, brought together by a grand umbrella towering the four training blocks. The canopy offers a grand sense of arrival and makes a bold architectural statement. It deploys a unitised installation of ACP panels on the modular, skeletal structure. The incorporation of solar panels on the canopy is an added feature. It is an example of effectively utilising the service elements onto the facade and converting the built mass into a performing engine.

At a passive level, a large 650 cubic metre of a holding tank is built to hold a few days’ capacity requirement. DSP also planned a rain water harvesting tank of 4,000 cubic metre and 1 megawatt Solar PV panels. The centre’s variable air volume system minimises AHU energy consumption by load matching. While, air ventilation is as per ASHRAE standards, and CO2 sensors are provided to improve indoor air and reduce mechanical energy consumption. DDC control is used for energy efficient/optimal control of HVAC equipment. Chiller sequencing shall be used to match load/source for optimum energy consumption. Chilled water temperature reset is planned to be used based on demand. Low-velocity ducts have been used to keep AHU consumption to a minimum. CFC- and HCFC-free chillers are also proposed.

The double-skin facade features louvres and high-performance glass with ‘low-E value’, which cut the HVAC load by 40%. Inclusion of the canopy, which sprawls across an area of about 25,000sqft, offers a vernacular vocabulary to the whole cluster, and provides shade to the transitional spaces.

It’s no wonder then that this project by DSP Design is LEED Platinum certified. It is an environmentally friendly, sustainably performing facility, which imbibes a deep sense of behavioural elements into the design, and has a lot of interactive spaces around and within the structure.

Fact file:
Project name: Capgemini (IGATE) Global Training & Development Center, Hinjewadi, Pune
Area: 37 acres 
LEED rating: Platinum
Architect: DSP Design Associates
Principals: Yatin Patel, Mehul Shah, Bimal Desai
Design team: Amit Kembhavi, Muthukumar Dhandapani, Jayram Pathak
Scope: Master Planning, architecture, interiors

Most Popular