Top

myPaperclip, a haven for stationary lovers in Gurgaon, takes retail therapy to a new level

myPaperclip, a haven for stationary lovers in Gurgaon, takes retail therapy to a new level

Sync Design Studio took a compact space and created a volumentric retail plus studio unit that is as chic as it is minimalistic

MyPaperclip, Gurgaon, Stationary store, Retail outlet, Sync Design Studio, Chic, Minimalism

Located on Golf Course Road, Gurgaon, myPaperclip was conceived as an experiential flagship store, a space to experience the products and explore opportunities with corporate clients in a one-of-its-kind setting. The biggest challenge with the project, according to the design team at Sync Design Studio, was the 22ft X 16ft X 30ft site. They responded to the limitation by planning the space volumetrically to create an extraordinary experience.

Consisting of a retail space on the ground floor and a design studio on the mezzanine level, the ambience is unlike any convetional retail shops. Both the spaces are connected with a mid-level transition bridge which acts like a discussion plus display area. From a compact 300 sq-ft space, the levelled planning was able to extract approximately 850 sqft area spread across 2.5 levels. The double-height entrance and the visual interaction between the mid-mezzanine and retail area adds to the unique experience of the space.


The brand identity echoes throughout the design language of the experience centre, where each speck and corner reflects a chic and minimalist design aesthetic. The fresh and vibrant colours of the stationary products enjoy more than just a glance as they sit against the muted backdrop of white, beige and grey furnishings and furniture.

Exposed metal structure, staircase and railing with a solid wood flooring cohesively bring the space together to create a mindful experience, one that shuts off the mindless noise, the auto-pilot of the routine.


The aim was to create a young and friendly semblance to customers and creating an identity that lingers on. Attribute it to the unusual proportions and design geometry or the warmth of material palette and muted tones, the store commands more than just a glimpse.

Project Details
Name: Mypaperclip Flagship Store – Stationary Experience Center
Location: Phase 1 Rapid Metro Station, Golf Course Road, Gurgaon
Category: Retail
Site Area: 352 sq-ft
Built up Area: 850 sq-ft
Team: Bhavuk Jain, Sandeep Singh Sagoo, Neha Singhal, Aman Lamba
Clients Name:Ajay Batra
Photographer: Rohan Dayal

Most Popular