Top

The Centrum Club, Mumbai by Abin Design Studio

The Centrum Club, Mumbai by Abin Design Studio

Dramatic light and shadows, and playful glimpses across inside and outside extend the building's reach beyond the physical site

The Centrum Club, Mumbai, Abin Chaudhuri, Abin Design Studio, Wada house, Maharashtra, Courtyard, Dynamic volumes

Located in one of the largest townships in the country, The Centrum Club's planning is inspired from traditional 'wada' houses of Maharashtra where groups of rooms are arranged around courtyards.


In this case, the courtyard is translated as an activity zone comprising swimming pools and a deck. This water court is flanked by naturally ventilated, semi-open hallways that organically extend to form the cafe and juice bar. While connecting various enclosed functions, they also connect to the open children's play areas creating an interesting juxtaposition of open, semi-open and covered spaces.


Dynamic volumes in massing encapsulate the built and un-built spaces while keeping the courtyards shaded. Bold exterior finishes in Weathered Steel and Rough Plaster are punctuated by graphically located openings to frame views of the distant hills. Dramatic light and shadows, and playful glimpses across inside and outside extend the building's reach beyond the physical site.


Project Fact File:

Project: The Centrum Club
Location: Lodha Palava City, Mumbai, Maharashtra
Architect: Abin Design Studio
Design Team: Abin Chaudhuri, Sonia Guha, Samya Ghatak, Poorvi Dugar Ajmera, Usha Thakvani
Client: Lodha Group
Project Area: 20000 sft.
Completion of Project: May, 2019

Most Popular